panelarrow

Underhållning i Malmö

Musik, Komedi och annat Nöjesliv i Malmö och på andra ställen

Musik som fastnar i huvudet

206688-sceptical-music

Detta är säker något som alla kan relatera till, av någon anledning får man en sång eller en bit musik som helt enkelt fastnar i huvudet och helt enkelt vägrar att försvinna. Detta är så vanligt fenomen att det faktiskt har ett eget namn för att beskriva det: öronmask.

Man kanske inte skulle tro det till att börja med, men det har faktiskt gjorts forskning inom detta av ett flertal personer. En del har studerat det som händer i hjärnan på folk när en sång fastnar där och andra har studerat det mer teoretiskt.

Enligt forskaren James Kelaris vid Cincinattis universitet har 98 procent av individer upplevt så kallade öronmaskar och det drabbar män och kvinnor i samma utsträckning. Dock så verkar det vara så att kvinnor dras med dessa öronmaskar längre och upplever mer irritation från dem än män gör. Kellaris säger att antalet öronmaskar som består av sång med text utgör omkring 73,7 procent av alla fall, medan endast 7,7 procent är rent instrumental musik.

Detta verkar kunna hända oavsett musiken, allt från en popsång på radio till musiken man hör i ett spel kan orsaka öronmaskar.

Man har även funnit att personer som har tvångssyndrom lider större risk att drabbas av öronmaskar. Men oavsett vem det drabbar så verkar öronmaskar överväldigande antal gånger de sker vara omkring 15-30 sekunder långa.

Ett effektivt sätt att bli kvitt en öronmask verkar vara att ta sig an något krävande minnesproblem, som till exempel anagram, Sudokupussel eller till och med läsa en roman.

Allt som allt är det ett väldigt fascinerade fenomen och det kanske kommer mer resultat av forskning inom detta i framtiden.